top of page
Οικονόμου photo

ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ηθοποιός /Εκπαιδευτής Θεάτρου / ΣκηνοθέτηςΙδρυτής/Καλλιτεχνικός Διευθυντής επαγγελματικού συμπεριληπτικού θιάσου ΘΕΑΜΑ  theamatheater.gr.Συνιδρυτής του blackbox θεάτρου αλλά και συμπεριληπτικού εργαστηρίου Θεάτρου και Χορού ΊΣΟΝ  ison.com.grΤακτικό μέλος του ΣΕΗ

Απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης «Πρόβα» ( Πρώτο Άτομο με Αναπηρία – ΑμεΑ- που πέρασε επιτυχώς τις εξετάσεις Ανώτερης Δραματικής Τέχνης του Υπουργείου Πολιτισμού) και του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με ειδικότητα στην Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές με ειδίκευση στο «Αρχαίο Ελληνικό Θέατρο» του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Η πρώτη του επαφή με το παιδικό θέατρο έγινε ως ηθοποιός στα έργα “Η Ροδή και το Χρυσό Βεργί” και “Το Παραμύθι με τα τέσσερα καπέλα” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην αίθουσα «Ν. Σκαλκώτας» σκηνοθέτησε το αφιέρωμα στην Αρχαία Ερωτική Ποίηση «Έρως ο Λυσιμελής» στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας Ποίησης. 

Το 2012 σκηνοθέτησε τις “Παραλογές” με τη συμμετοχή την ερμηνεύτρια της λαϊκής μας προφορικής παράδοσης Γιώτα Βέη, που έκανε πρεμιέρα πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας.

Το 2010 ίδρυσε το Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία ΘΕΑΜΑ 

Η θεατρική ομάδα ΘΕΑΜΑ αποτελεί την πρώτη επαγγελματική ομάδα θεάτρου για άτομα με και χωρίς αναπηρία (συμπεριληπτική) στη χώρα μας.Με την παράλληλη λειτουργία του συμπεριληπτικού εργαστηρίου Θεάτρου και Χορού συστηματικής παρακολούθησης  ΊΣΟΝ που εδρεύει στην οδό Μελενίκου 33 στο Βοτανικό-Γκάζι  φιλοδοξεί στην ίδρυση της πρώτης Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης για άτομα με αναπηρία καθώς συνέβαλε στην άρση της προϋπόθεσης της αρτιμέλειας (ΠΔ 370/1983, Άρθρο 8, γ παρ.) ως βασικό κριτήριο που είχε θεσπίσει το Υπουργείο Πολιτισμού για την εισαγωγή στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης. 

Σκηνοθέτησε - και συμμετείχε ως ηθοποιός - στα έργα που παρουσίασε η ομάδα ΘΕΑΜΑ. Για την δεκαετή πορεία του ΘΕΑΜΑ και το ρεπερτόριο των έργων που έχει ανεβάσει μπορείτε να πληροφορηθείτε στο: theamatheater.gr/arxeio-parastaseonΤην τρέχουσα περίοδο είναι καλλιτεχνικός διευθυντής / εκπρόσωπος του ΘΕΑΜΑ που συμμετέχει ως συνεργάτης (partner) δύο ευρωπαϊκών προγραμμάτων: 

 

 

  •  “POWER – Performances of Wide Enrichment to Raise awareness on different abilities and promote integration” power-creative.eu στο πλαίσιο του Creative Europe  (από 01/09/2018 και για τους επόμενους 24 μήνες). Σκοπός του προγράμματος είναι η προώθηση μιας διακρατικής συμπαραγωγής ενός θεατρικού έργου με ανάπηρους συντελεστές και η κινητικότητα της παραγωγής και των καλλιτεχνών. Επιπλέον, το POWER σκοπεύει να ενισχύσει τις δεξιότητες και τις γνώσεις των φορέων που συνήθως οργανώνουν καλλιτεχνικές δραστηριότητες για άτομα με αναπηρία, για την καλύτερη εκπαίδευσή τους και την εξειδίκευση τους σε βέλτιστες πρακτικές.

  •  Inclusive Theater(s) στο πλαίσιο του Creative Europe. Σκοπός του προγράμματος είναι διάχυση της πρακτικής ερμηνείας στην έννοια της συμπερίληψης τόσο στο δομημένο περιβάλλον όσο και στο περιεχόμενο της πληροφορίας. 

MASTER-CLASS / ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ/ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:

 

 

  • Σήμερα διδάσκει Υποκριτική και Αυτοσχεδιασμό στο πρώτο στη χώρα μας συμπεριληπτικό εργαστήρι Θεάτρου και Χορού συστηματικής εκπαίδευσης ΊΣΟΝ (www.ison.com.gr) βάσει της δικής του συμπεριληπτικής προσέγγισης και μεθοδολογίας με τίτλο: “Άνθρωπος-Στόχος-Δράση”. 

  • Συμμετείχε στη Διεθνή ημερίδα στο Τορίνο στις 7/4/2017 για την παρουσίαση νέας μεθοδολογίας για Άτομα με Αναπηρία (έμφαση στις mental disabilities): “Πώς ένα ΑμεΑ μπορεί να γίνει co-leader κι εν συνεχεία leader ενός project”

  • Δίδαξε υποκριτική και αρχαίο θέατρο στο πλαίσιο του σεμιναρίου με τίτλο "Εισαγωγή στην Κωμωδία: Τεχνικές- Ανάλυση" (Νοέμβριος 2016 - Ιανουάριος 2017). 

  • Υπήρξε εκπαιδευτής θεάτρου κι ένας εκ των τριών συντονιστών του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού εργαστηρίου C5 με τίτλο "Mirroring" (Χαϊδάρι 30/01- 03/02/2017) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EDUCATHE+ ("Educational Theatre as the place of raising inclusion and employability of People with Disability") μία δράση ενταγμένη στο Erasmus+. Στο τέλος του εργαστηρίου σκηνοθέτησε την παράσταση με τίτλο “Reflections”. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος συμμετείχε στο πενθήμερο εκπαιδευτικό εργαστήριο C8 με τίτλο “I am free” ως εκπαιδευτής στο Ventspils της Λετονίας (2/07/2017-7/7/2017).

  • Συμμετείχε στην Ημερίδα με τίτλο: "Luigi Pirandello: Η Πορεία από τη Λογοτεχνία και τη Φιλοσοφία στο Θέατρο" / "Luigi Pirandello: L’itinerario dalla Letteratura e la Filosofia al Teatro" που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου 2016 στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών με την ανακοίνωση: Στοιχεία του Μίμου στο έργο "Τσετσέ" του Luigi Pirandello Πρόκειται για ένα ερευνητικό εγχείρημα να αναγνωριστούν στοιχεία και τύποι του ρωμαϊκού Μίμου στο έργο "Τσετσέ" του Luigi Pirandello.

  • Το 2015 συμμετείχε στο 1ο Συμπόσιο Πρόσληψης Κλασικών Κειμένων με γενικό τίτλο «Συνέχειες κι Ασυνέχειες στην Πρόσληψη Κλασικών Κειμένων» που διοργανώθηκε από το τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με την ανακοίνωση: “Πέρσες” Αισχύλου. Η μετάφραση για την ομάδα ΘΕΑΜΑ Η μετάφρασή του παρουσιάστηκε επί σκηνής σε δική του σκηνοθεσία από την ομάδα ΘΕΑΜΑ στο Εθνικό Θέατρο (Νέα Σκηνή) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016.

  • Τον Σεπτέμβριο του 2013 εκπροσώπησε την ομάδα και έδωσε master-class υποκριτικής με τίτλοΤ «Space and Time in Ancient Greek Tragedy» στο διεθνές φεστιβάλ «Proteatr» που διεξήχθη στη  Μόσχα και παρακολούθησαν 75 άτομα με και χωρίς αναπηρία από επτά διαφορετικές χώρες.

  • Ήταν τιμώμενο πρόσωπο - ομιλητής στο 2ο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Sociality-Creating Function of Art and Problems of Sociocultural Rehabilitation» που διεξήχθη στη Μόσχα στις 1-2 Οκτωβρίου 2013 και παρουσίασε ομιλία περί αναδόμησης της διδασκαλίας ηθοποιών ΑμεΑ με τίτλο: “όψις (opsis) The interpretation of the term from antiquity to contemporary theatrical reality” academia.eduΣημαντικότεροι ρόλοι στην έως τώρα πορεία του:

•    Ξέρξης, «Πέρσες» Αισχύλου σε σκηνοθεσία και μετάφραση του ιδίου στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2016 και σε καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

•    Νεκρασόφ, «Nekrassov» του J.P. Sartre σε σκηνοθεσία του ιδίου στο “Από Μηχανής Θέατρο” την περίοδο 2017-2018.

•    Τσετσέ, “Τσετσέ” του L. Pirandello σε σκηνοθεσία Μ. Τριανταφυλλάκη στο Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών και στο Art63 (Φλεβάρης-Μάρτης-Απρίλης 2016).

•    Φιλοκτήτης, “Φιλοκτήτης” (μονόλογος) της Απολλωνίας Τσαντά βασισμένο στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή. Σκηνοθεσία: Σοφία Σταυρακάκη. Πρεμιέρα: θέατρο “Απόλλων” Σύρου και περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. 

•    Ρεμ, “Ο κύριος Ρεμ” (μονόλογος) του Κώστα Λάκη σε σκηνοθεσία του ιδίου στο θέατρο “ΊΣΟΝ” την περίοδο 2019-2020. 

•    Κορυφαίος Χορού, “Αντιγόνη” Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του ιδίου σε θερινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα το 2018 με πρεμιέρα στο θέατρο Πέτρας. 

•    Duke, «Blindfold – The Night of the Hunt» της Σοφίας Σταυρακάκη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Ιούνιος 2018) και στο Brighton Fringe Festival 2017 (για 9 παραστάσεις). 


 

Sequence 01 3
15:08
PIRANDELLO - CECÈ - ΤΣΕΤΣΕ (2016-2017) HD
01:32

PIRANDELLO - CECÈ - ΤΣΕΤΣΕ (2016-2017) HD

Σκηνοθεσία: Μάνος Τριανταφυλλάκης Μετάφραση - Σύμβουλος Δραματουργίας: Ελίνα Νταρακλίτσα Τσετσέ: Βασίλης Οικονόμου Σκουατρίλια: Πάνος Ζουρνατζίδης Νάντα: Βασίλης Οικονόμου - Πάνος Ζουρνατζίδης Υπηρέτης: Μάνος Τριανταφυλλάκης Φωνή: Κωστής Μαλκότσης Σκηνικά - Κοστούμια: Σάββας Πασχαλίδης Φωτισμοί: Βαγγέλης Κάνδιας Τραγούδι "Τσετσέ": Σύνθεση - Ερμηνεία: Γιώργης Χριστοδούλου, Στίχοι: Ελίνα Νταρακλίτσα Τραγούδι "Ρόλοι της Ζωής μου": Σύνθεση: Γρηγόρης Παπαπαναγιώτου, Ερμηνεία: Πάνος Ζουρνατζίδης, Στίχοι: Δήμητρα Τριανταφύλλου Τραγούδι "Santu Paulu": Encardia Τραγούδι "Τorchiarollo": Encardia Μουσική Επιμέλεια: ManosJMT Βίντεο - Φωτογραφίες: Μιχάλης Φελάνης Μοντάζ - Τίτλοι: Νίκος Κονιτσιώτης, Γιώργος Παυλούδης Πρωτότυπη Μουσική για Ράδιοτηλεοπτικό τρεϊλερ: Γιάννης Γκίκας Σκηνοθεσία τρεϊλερ: Μάνος Τριανταφυλλάκης • Ανέβηκε για 8 παραστάσεις (sold out) τον Απρίλιο, στον χώρο τέχνης Art 63 • H Επίσημη πρεμιέρα έγινε: 28 Μαρτίου - Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών • Ημερίδα αφιερωμένη στην παράσταση Τσετσέ με θέμα: «Luigi Pirandello: η πορεία από τη λογοτεχνία και τη φιλοσοφία στο θέατρο»: 22 Μαρτίου 2016 - Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών Επίτιμος προσκεκλημένος: Paolo Bosisio O Paolo Bosisio είναι επίτιμος καθηγητής Ιστορίας Θεάτρου του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο «Teatro Giacosa», όπως επίσης και σκηνοθέτης όπερας. Έχει τιμηθεί με το βραβείο “Gabriele D’Annunzio” και στη χώρα μας έγινε γνωστός χάρη στο βιβλίο του: Ιστορία του Θεάτρου. Επίσης η παράσταση παρουσιάστηκε στην Ζάκυνθο στην Πάτρα στα Γιάννενα και ξανά στην Αθήνα στο Θέατρο Γκλόρια (Φεστιβάλ ΟΕΘ). https://www.facebook.com/PirandelloCece https://www.instagram.com/manos30fillakis
bottom of page